Dacă vă aflați în situația de a schimba vechea centrală sau doriți să vă montați una în locuință, trebuie spus că opțiunile de pe piață sunt diverse, ceea ce face ca alegerea să nu fie una tocmai ușoară. Pe lângă bugetul de care dispuneți, indicat ar fi să nu vă orientați din prima către cel mai ieftin produs, ci să analizați atent ofertele, astfel încât să existe un raport convenabil între calitate, preț, randament și consum. Din acest punct de vedere o opțiune ce ar trebui luată în seamă este centrala termică în condensație. Avantajele pe care le oferă o centrala termică în condensare , indiferent de producător, sunt incontestabile și superioare celor pe care le prezintă centralele termice convenționale folosite la încălzirea locuințelor. Iată care sunt acestea!
Avantaje
Randamentul ridicat se numără printre principalele avantaje pe care le oferă o centrala termică în condensare. Dacă centralele clasice au un randament de până la 92 – 94% (în funcție de model), cele în condensare ajung la o eficiență de până la 109%, datorită componentelor speciale ce permit recuperarea căldurii din condens.
Aceasta se traduce printr-un consum mai mic de combustibil (între 25 și 30%) pentru producerea aceleași cantități de căldură și implicat costuri mai mici pentru încălzirea locuinței, acesta fiind de altfel un alt avantaj al acestor tipuri de centrale. Tot un plus îl reprezintă și durata de viată mai mare, producătorii estimând că o astfel de instalație poate funcționa până la 15 ani, față de 10 ani cât se propune pentru o centrală termică convențională. Asta doar daca e bine intretinuta. Amortizarea rapidă a costurilor se numără printre avantajele acestui tip de instalație pentru încălzire, chiar dacă prețul inițial este mai ridicat față de tipul clasic , dar nu cu foarte mult.
Practic, diferența de preț dintre centrala clasică și cea în condensare (din aceeași gamă si de aceeași putere) se amortizează în circa trei ani de la punerea în funcțiune. Nu trebuie scăpată din vedere nici calitatea pe care o oferă astfel de produse, aceasta crescând semnificativ datorită implementării noilor tehnologii în condensare, materialele folosite fiind mult mai bune față de o centrală convențională, indiferent de producător. Nu în ultimul rând o astfel de instalație ajută și la protecția mediului,deoarece reduce semnificativ consumul de energie, ceea ce îi conferă un caracter ecologic.
Și câteva dezavantaje….
Cum nu există pădure fără uscături, nici centralele termice în condensație nu sunt lipsite de dezavantaje. Printre acestea se numără prețul de achiziție, care este mai ridicat față de o centrală convențională. Apoi, principiul condensaței presupune îndeplinirea unor condiții pentru ca acesta să funcționeze 100%. Astfel, imobilul trebuie să beneficieze de izolare termică, instalația trebuie sa fie corect dimensionată la suprafața dată, iar puterea energetică a centralei trebuie să fie adecvată. Mai trebuie spus că în urma procesului de funcționare, va fi nevoie și de o scurgere, condensul rezultat putând să fie în cantități relativ mari. De asemenea, în cazul unor instalații cu o capacitate mai mare este necesară montarea unei instalații de neutralizare, condensul fiind ușor acid.